logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

První krumlovská i krajská samoobsluha

 (Zavzpomínání krumlovského rodáka)

     Je tomu letos 70 let, kdy bylo  v rámci národního podniku Pramen rozhodnuto, že z koloniálu  „U Jindřichů“, naproti poště, se zřídí samoobsluha. Bude první nejenom v Českém Krumlově, ale dokonce i v kraji. Dva roky se vše připravovalo a upravovalo,  až v  roce 1956 byla tato nová prodejna slavnostně otevřena. Vedoucího tam dělal  Václav Jindřich, který v tom baráku v patře bydlel. Jeho zástupcem byl Vojtěch Nožička, také obchodník, co míval konzum ve svém domě na Nádražím předměstí.

    Jako kluk jsem chodíval do této  sámošky stát ve frontě na máslo. Ta byla  v provozu až do poloviny  šedesátých šedesátých  let minulého století,  kdy se dostavělo nové sídliště panelových domů na Špičáku (první paneláky ve městě) a současně s ním i nová samoobslužná prodejna, nad níž byla v patře kavárna Luna. Obsluhovali tam manželé Fenclovi.  Hrával jsem tam s kapelou k tanci i poslechu. Mám na tu dobu hezounké vzpomínky. Byla na co koukat, chodívaly si tam zatrsat hezké krumlovské holčiny v minisukních.

    U Jindřichů byla zřízena prodejna lahůdek a bufet s několika stolky a židlemi. Moje maminka tam myla nádobí.  A já tam za ní občas rád zabrousil  ochutnat nějakou dobrotu.  Nejprve tam šéfoval pan Štifter, po něm pan Marek. Tato prodejna lahůdek byla velice vyhledávanou, měla ve své době chutný  a kvalitní sortiment zboží, vycházela zákazníkům vstříc. Rádi do ní  zašli potěšit svůj žaludek. Pak se z ní staly po listopadové revoluci  vietnamské šopy a člověk si tam připadal  jako na středověkém tržišti.

      Čas posunul život. Dost dlouho bylo na budově  vidět lešení a něco se v ní asi i uvnitř děje. Nepátrám po tom, nechám se překvapit, co se  z toho vyklube.    Tipuji   komerční prostory.  Ale uvidíme.

Jan Vaněček, českokrumlovský spisovatel