logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Vyprávěnka o slepicích, kohoutech a velikonoční aprílové pomlázce

 Coural jsem v uplynulých dnech po krumlovských sídlištích se vztyčenou hlavou a zvědavě okukoval paneláky. Usmyslel jsem si zjistit, zda už i do mého rodného města  dorazil nový módní trend: chov slepic v paneláku  na balkonech. Zatím se tak nestalo. Žádně kvokání nebylo slyšet. To mě příliš nepotěšilo.

    Paneláky málokomu vadí, zvykli jsme si na ně, ale chovat v nich  slepice by  asi vadit někomu mohlo, brnklo mi po chvíli  v hlavě a zůstalo to v ní.  I to, že po ruce by musel být  taky fešácký kohout. Toho by si nájemníci  asi půjčovali, aby  dopřáli  svým slepicím trochu radosti za to,  že jim snáší  vejce;  ať si „holky“  užijou.  A  určitě  by si lépe užívaly to  nové životní prostředí na balkoně.

     Sice to na první pohled nevypadá jako nějaká zapeklitost, nicméně muselo by dojít  mezi nájemníky v domě k dohodě, kde bude ten  kohout nocovat,  odkud kokrhat  a kolik se zaplatí za  jeho půjčení. Nabízí se zřídit v kasárnách  řádně vycvičený oddíl kohoutů i slepic  a půjčovat je zájemcům. Bývávali tam za plotem k vidění. Pamatuji to.   Vajíčka na velikonoční kraslice by pak měli panelákovci vlastní, nemuseli  je draho kupovat. Ale   to je však zatím jen ve hvězdách. Ale jsem optimista. Krumlov je odjakživa pokrokové město.

    Koledníci vrbovou pomlázkou zase na velikonoční pondělí radostně vyšlehají ženy a dívky, aby byly čiperné i zdravé, a dostali od nich na oplátku chutnou koledu. Letos k tomu dojde na apríla. Tuším, že  bude víc legrace. Já si  proto troufnul  napsat tuhle vyprávěnku aprílově.  Aspoň budou  mít v hospodách i penzionech kšeft a lidi o čem  drbat. Každé město má takové počasí, jaké si zaslouží. Krumlov si zaslouží, aby bylo o Velikonocích hezky a koledníci nemuseli chodit s deštníkem. A určitě sem  přifrčí přivítat jaro  lufťáci, jak mají ve zvyku.

     Krumlovští Vejři chodívali s oblibou vykoledovat si  pivo, jak vidno na kresbě  pana Martenka. Pomlázkou vyšlehali hostinského, přál si to, byl celý žhavý.  Celý rok potom nemarodil.  Ani jeho pes, protože toho Vejří poplácali taky, aby mu to nebylo líto. Hostinská se ale před nimi schovala.

Veselé  Velikonoce,  svátky jara, nad bodem mrazu vám, vážení Krumlováci, přeje:

Jan Vaněček – českokrumlovský spisovatel – humorista

a  Miloslav Martenek – ilustrátor