logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Stojací lampička a kroužek na klíče

    Po dobrém obědě se Karel chvíli natáhl na gauč, jak má ve zvyku, pak si přistřihnul  koupelně před zrcadlem vousy,  oblékl se  do svátečního a  připravil  k odjezdu  městským autobusem vyřídit si  něco na sociálním úřadu ohledně důchodu.  Od manželky Jarušky byl před odchodem  poučen, že se nemá po tom jednání na sociálce  nikde  ve městě  courat ani dlouze žvanit, když tam potká někoho známého. „Přijeď  domů včas, máme  dneska přece na pořadu podvečerní tělocvik,“ byla její závěrečná slova, když za ním zavírala dveře.   Ještě mu z okna zamávala, když si to šinul  po cestě k autobusové zastávce.

    Jakmile  Karel ze sociálky vypadl, usmyslel si okouknout  to v obchoďáku, jak to  vypadá se slevami. Už dlouho tam nebyl. Prošel se mezi regály a zaujala ho šikovná stojací lampička, hodila by se jim do obýváku. Je na ni sleva sto korun. Když se budeme dívat na televizi, necháme ji svítit, abychom na sebe viděli a nemuseli svítit lustrem. To je drahé. Rozhodl se  ji koupit. Za tu stovku tu  koupí   borůvkový kompot, na nějž  v tu chvíli dostal  chuť. Jaruška si na něm taky doma pak pochutná  A pochválí ho,  jak dobře nakoupil.

     Ale radoval se  předčasně. U pokladny mu totiž  pokladní namarkovala cenu té lampičky  bez slevy. Ohradil  se.  A požádal  ji, aby se tedy šla  podívat na  cenovku.  „Ani náhodou, vážený pane, nikam se  kvůli vám nepoženu, tady je moje pracoviště. Okukovat regály  – za to nejsem placená,“ rázně z ní naštvaně vypadlo. „A vůbec:  všechny ceny jsou naštosovány  v pokladně.“

    „Někdo  tu holt musí bejt  blbej, asi ta kasa,“ pravil  Karel rozčileně a nespisovně na oplátku. „Do pekla s ní,“  přišlo mu ještě na jazyk.  Dva Romové, on a ona, za ním stojící, měli respirátor přes obličej.  Slušel jim. Dali  Karlovi  respirátorsky za pravdu.  Ona první. On se přidal.

    „Jste chlapíci,“ pochválil  je za  podporu.  Pak  se zeptal pokladní, kdo tím blbcem podle ní tedy je, když ne ta kasa. „Nemachrujte, dědo,“ pravila a mávla lajdácky rukou. Tak chtěl aspoň vědět, zda s tím lze něco vyvést,  nebo že  by třeba zavolal kvůli  té stokoruně do novin, aby si to přišel nějaký zvědavý redaktůrek okouknout  a napsat o tom humorný  fejeton. To by  čtenáře pobavilo. Na pokladní bylo náhle poznat, že přece jenom něco podnikne.

    „Zdržujete mě i ostatní zákazníky,“ okřikla  Karla a poslala ho do skladu za člověkem  jménem Klikyhák.  A kdyby   byl někde v čudu, aby se obrátil rovnou  na šéfa, ten  ve své kanceláři většinou  občas posedává. „A jestli  bude zamčeno a uslyšíte tam  do blba  vyzvánět telefon, tak je někde v luftu. „Přijďte se sem zeptat jindy, třeba budete mít  kliku,“ pokusila se Karla uchlácholit, aby měla od něho konečně pokoj.

    Bezdomovec,  kterého Karel   před chvílí zahlédl vracet  u automatu  plno láhví od piva, nesl si teď v každé ruce jednu plnou. Vyzval  Karla, aby nezdržoval,  že má fofr.   Potřebuje si v popelnicích vyšťourat lepší boty. Do  těch šmajdavých škrpálů, co má na nohách, zatejká. A venku bude pršet.  Karel mu poradil, aby tedy posečkal.  „Tady jste, vy  chytrej, pod střechou. Boty vám  z  popelnic do pršky neutečou.  A možná do některé hodí někdo po tý pršce další. Budete mít z nich  radost, vy chytrej. A zapijete to tím pivem, co vám překáží v rukách,“ ukončil proslov.

     Lampičku  i borůvkový kompot Karel  pokladní s úsměvem vrátil. Dva z přihlížejících, kteří měli v nákupním vozíku  stejné lampičky, učinilo totéž. Zůstal tam postávat občan vybavený  kšiltovou čepicí,   který chvíle čekání využil k tomu, že si zapnul příklopec a vysmrkal se. Po této důležité  pracovní činnosti  rázně požadoval,   aby byl ihned připuštěn ke kase,  už se mu protiví  tady postávat  kvůli jednomu kroužku  na klíče. A ukázal ho na důkaz.   Vypadal nově.   Karel mu ochotně poradil, že je nesmysl si ho kupovat a pak používat,  protože  takový čin  umožňuje  ztratit klíče nebo mu  je ukrást  všechny najednou. Lepší je mít ty klíče jednotlivě po kapsách,  v šose, některé i doma v šuplíku.

     „Chápu, jste kabrňák, vyznáte se,“ pravil ten  čepičář.  Vrátil kroužek pokladní, že si to rozmyslel a už ho nechce –  a cupital k východu. Venku začalo náhle poprchávat.

U dveří postály dvě postarší štramácké  dámy,  blondýna a zrzka. Blondýna  zrovna vyndávala z kapes  klíče a nasouvala je na  kroužek, který si tu koupila. Čepičáře to zaujalo a zpovzdálí je nenápadně zvědavě okukoval. Z pavučiny na ně zíral  i pavouk.

    „Takhle se mi to zamlouvá, mít ty klíče pěkně pohromadě než je do blba hledat  po kapsách, v kabelce a bůhví ještě kde,“  vyslovila moudře  blondýna.  „Dá se s klíči pak cinkat na fotbale,  na demonstracích  i jinde.“ Zrzka dodala, že si pamatuje, jak se s nimi cinkalo o sto šest v listopadu v osmdesátém devátém roce na náměstích. A dodala: „ jeden nikdy neví, kde a kdy bude chtít nebo zapotřebí cinkat. Je proto záhodno  mít ty klíče po ruce.“  Pak odešla si ten kroužek na klíče koupit.

      Protože venku pršelo a Karel neměl deštník,  zůstal v obchoďáku chvíli postávat a jen okukovat lidi. Byla to nuda, nikdo známého, s nímž by promluvil, nezahlédl. Pouze jakýsi  divný mladík mu nabízel ke koupi nějaké drogy pro důchodce – a že dává dneska slevu.  „Nezájem,“ pravil Karel. Pak se   tam raději ještě  jednou  prošel, aby ho někdo jiný taky neotravoval.   Vzal to opačným směrem než předtím. Vyhledal ze zvědavosti  ten regál s  lampičkami, u nichž byla už kupodivu  nová cenovka bez slevy. Udělali v regálu  natotata cenový pořádek. Ale spíš by se hodilo, udělat ho v kase.

    Když déšť ustal, vyšel ven. Spatřil v přístřeší pro nákupní vozíky toho bezdomovce sedět  na dětském seslíčku. Radostně popíjel pivo. Na nohou měl slušivé polobotky. Karel mu je pochválil a zeptal se, jak k nim safraporte přišel. Prý se tu povalovaly v koutě, dozvěděl se. Bylo mu jich líto je tam  chudinky nechat takhle napospas – a  obul si je. Ty svoje dal napospas  do toho kouta místo nich. Zkrátka kus za kus.

    Romové nasedli do svého kašlavého fára  a odfrčeli. Karel  taky, ale  opačným směrem městským busem. Když z něj vystoupil, zamířil do své  oblíbené hospůdky.

    Býval  s hostinským příbuzný přes psy.  Rád do ní občas zajde doplnit si vzdělání. Je v ní  dovoleno bavit se u toho velkého stolu, kde rád sedává, o politice až po třetím pivu. Na to je hostinský dbalý. Do té doby žvaní chlapi  o počasí,  fotbalu, o ženských a všelijakých koninách. Nehádají se, ani si nenadávají do blbců.   Nepamatuje, že by tam došlo k nějaké rvačce. Naopak, bývá tam při té jejich debatě vždycky veselo.

    Usedl na jedinou volnou židli, ale rozviklanou.  Zrovna, když  z ní málem spadnul,  začali  žvanit  o umělcích. To ho zajímalo. Do  debaty se v tu ránu vestoje  zapojil také  hostinský. Karel  chvíli nečinně  ale pozorně poslouchal, pak  prohlásil, že umělci jsou  lidi jako my, ale málokdo ví, že  nesnáší čistý vzduch, denní světlo a mléčnou stravu.  Dostalo se mu za to potlesku a malého ruma, ani nevěděl od koho, aby mu poděkokoval.  Ale nepátral po tom. Zvednul krovky a vydal se k domovu.

    Doma jej manželka Jaruška přivítala s činkami v rukou a  přiměla skákat  přes švihadlo. „Jsem, má milá, vyhládlý, něco bych napřed pojedl,“ vyslovil zkroušeně. „Tys měl, Karlíku, zpoždění, večeře má taky. Neboj, po tělocviku se jí dočkáš, už ji  ohřívám v troubě.“ Pochvaloval si pak ty šunkofleky, byly ňamňam.

     Poté se mu Jaruška svěřila, že v té nové velkoprodejně smíšeného zboží, co je tu za rohem,  ve slevě koupila odpoledne  hezkou  stojací lampičku. „Tu slevu jsem tam, Karlíku, ale hned utratila za borůvkový kompot, na nějž jsem dostala chuť. Ty ho taky rád. Neboj, zbylo pro tebe. Je ve špajzu. Pak mu přinesla ukázat tu lampičku,  zapla do zásuvky a rozsvítila ji.  „Dobře jsi, ženuško, udělala,“ pochválil ji a políbil na čelo.  Nechal v tajnosti, co vyváděl v obchoďáku.  Radostně pak v posteli oba usínali.

Autor: Jan Vaněček, českokrumlovský spisovatel – humorista
Kresba: Miloslav Martenek