logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Festival Jeden svět Český Krumlov: Cena bezpečí

Ve dnech 30. března – 1. dubna proběhne v Městském divadle Český Krumlov již třináctý ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Programu pro veřejnost bude předcházet pětidenní program pro žáky a žákyně základních a středních škol z Českého Krumlova i okolních měst a vesnic.
Heslem letošního ročníku je Cena bezpečí a filmy tak prostupuje téma nejistoty a bezpečí v různých rovinách našich životů, od té osobní až po globální. Současným světem totiž otřásá řada událostí, které nás připravují o pevnou půdu pod nohama. V souvislosti s válkou na Ukrajině, energetickou krizí i změnou klimatu ztrácíme záchytné body, na které jsme se ještě nedávno mohli spolehnout.

Jeden svět Český Krumlov letos v městském divadle a kavárně Ántré představí osm dokumentárních filmů, které budou z velké části doplněny debatami s tvůrci a tvůrkyněmi či odborníky a odbornicemi. Zahajovacím snímkem bude filmová mozaika z Ukrajiny Překonat temnotu, zachycující nejen každodenní válečné problémy velké části obyvatelstva Ukrajiny, ale i hloubku jejich odhodlání. Páteční program zakončí film Návštěvníci režisérky Veroniky Liškové, která bude hostkou debaty navazující na projekci. V dokumentu sledujícím antropoložku Zdenku a její rodinu žijící na Špicberkách, se režisérce podařilo zachytit portrét polárního mikrokosmu a zároveň ukázat syrovost současného globalizovaného světa. V sobotu bude jedním ze čtyř promítnutých filmů investigativní thriller Kuciak: Vražda novináře, rozplétající na pozadí příběhu o vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové mašinerii korupce v nejvyšších patrech slovenské politiky. Pozvání na debatu po filmu přijal slovenský sociolog Michal Vašečka. Festival zakončí snímek Postpráce režiséra Erika Gandiniho, předestírající otázku, jak se v budoucnu změní trh práce a spolu s ním i naše společnost.

Festival každoročně netvoří pouze filmy, ale i doprovodný program. Letos to bude přednáška o umělé inteligenci, burza knih a závěrečný večírek s Jeden svět playlistem, který proběhne v sobotu večer v kavárně Ántré.

Jeden svět v Českém Krumlově každoročně organizuje skupina mladých Krumlováků pod hlavičkou společnosti Člověk v tísni a ve spolupráci s Centrem pro pomoc dětem a mládeži.

Bližší informace o filmech i doprovodném programu naleznete na:

https://jedensvet.cz/program/cesky-krumlov
https://www.facebook.com/jedensvet.ck
https://www.facebook.com/events/225151689879839