logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Andělský advent v Českém Krumlově [TISKOVÁ ZPRÁVA]

Mikulášská nadílka, Medvědí i Psí Vánoce, oslava konce roku, adventní trhy, betlémy, andělský průvod městem a kláštery, příchod Tří králů, vánoční i rockové koncerty, divadelní představení, komentované prohlídky, hry, pohádky, a především rozzářené oči dětí a otevřená srdce dospělých. Český Krumlov se na pět týdnů ponoří do vánoční atmosféry, která všechny příchozí pohltí.
Advent zahájí v neděli 1. prosince tradiční požehnání českokrumlovského preláta Václava Píchy a společné rozsvícení vánočního stromu. „Překrásná čtrnáctimetrová pětadvacet let stará jedle bělokorá vyrostla na plantáži vánočních stromků v městských lesích,“ představuje starosta Dalibor Carda letošní vánoční strom, který zdobí náměstí Svornosti.
Náměstí se také brzo rozvoní punčem a cukrovím na vánočním trhu, který bude až do 6. ledna denně nabízet staročeské dobroty, výrobky s vánoční tematikou a tradiční řemesla.
Na anděly s čerty se mohou děti těšit 5. prosince, kdy bude pro ně na náměstí Svornosti připravena Mikulášská nadílka, a hlavně se Český Krumlov opět promění v město andělů., kdy se historickým centrem projdou malí i velcí andělé. A jak velí tradice, všichni krumlovští andělé, tentokrát vedeni svatým Mikulášem, se opět po roce budou moci setkat s režisérem filmu Anděl Páně Jiřím Strachem. Právě druhý díl této úspěšné české pohádky se z velké části natáčel v Českém Krumlově.
Nebeská nota nás neopustí ani 8. prosince, kdy bude u Zlatého anděla úřadovat Ježíškův poštovní úřad. Děti tu budou moci odevzdat dopisy pro Ježíška, které k němu dopraví Bílá paní. Poštovní schránka pro dopisy dětí bude i mimo tento den k dispozici na náměstí Svornosti na zvoničce u vánočního stromu, a to od 1. do 8. prosince.
Novinkou letošního adventu je dětský průvod vánočních skřítků, který centrem projde 11. prosince. Středa 11. prosince bude také ve znamení celorepublikové akce Česko zpívá koledy, kdy v jednom okamžiku zazní nejméně tři stejné koledy z hrdel tisíců lidí na českých a moravských náměstích. Hrát jim k tomu bude Krumlovská dudácká kapela.
Oblíbené společné zpívání s dětmi z mateřských a základních škol a Krumlovskými pištci zazní u vánočního stromu15. prosince.
V rámci adventu se také konají 20. prosince oblíbené Psí Vánoce. Veřejnost se může seznámit s činností českokrumlovského útulku, a především s jeho čtyřnohými obyvateli. Celá akce se nese v duchu přátelského setkání lidí, kteří jsou zváni na ochutnávku punče a vánočního cukroví. Odpoledne hudebně doprovodí folková skupina Lakomá Barka. Děti i dospělí mohou své dárky pro chlupáče opět nadělovat pod ozdobený vánoční stromek.
KUDY K BETLÉMU?
Na náměstí Svornosti bude instalován betlém, který loni vyrobili studenti a učitelé Střední umělecko-průmyslové školy sv. Anežky České. Ze stejné tvůrčí dílny pochází i další betlém umístěný na Klášterním dvoře.
Historický betlém v chrámu sv. Víta bude vystaven od Božího hodu 25. prosince do Hromnic 2. února, svátku Uvedení Páně do chrámu.
Živý betlém se koná 23. prosince ve dvou časech, od 16.15 a 18.30 hodin na II. zámeckém nádvoří.
Českokrumlovští skauti budou betlémské světlo rozdávat 21. prosince na nádvoří Regionálního muzea.
KLÁŠTERNÍ PÁTRÁNÍ PRO RODINY S DĚTMI
Jak vypadá advent ve starobylých klášterech? Zvídaví návštěvníci mohou pátrat po adventních a vánočních zvycích, z nichž některé se dochovaly dodnes, ale možná leckdo nezná jejich původní význam. „Návštěvníci poodhalí jejich kouzlo, projdou si vánočně vyzdobené kláštery a mohou si vyrobit vlastnoruční vánoční dárečky. Na každého navíc čeká na konci odměna,“ zve do klášterů místostarosta Ivo Janoušek.
Každou adventní sobotu bude v klášterech připraven trh jako z pohádky, otevřené řemeslné dílny i doprovodný program pro malé i velké. Kláštery zvou na tradiční činnosti řemeslníků, ale i na novinky v řemeslných dílnách. Návštěvníci si budou moci odlít cín u kováře nebo vyrobit a namalovat ozdoby u hrnčíře, brašnáře, sklářky či barvířky.
PANENKY PRO UNICEF
Z bohatého klášterního programu uvádíme také šití panenek pro UNICEF s módní návrhářkou Liběnou Rochovou a ředitelkou UNICEF Pavlou Gomba, které se uskuteční 14. prosince. Každá panenka představuje skutečné dítě, které bude v rámci očkovací kampaně UNICEF v rozvojových zemích proočkováno proti šesti hlavním smrtelným dětským chorobám. V rámci akce si účastníci mohou panenku nejenom ušít, ale i adoptovat. Čeká je při tom příjemné klášterní prostředí a pohoda u roztopených kamen. Akci přijde podpořit režisér Václav Marhoul a českokrumlovská kapela Chlapi v sobě.
KŘEST NOVÉ KNIHY HELENY BRAUNOVÉ: ČESKOKRUMLOVSKÝ KLÁŠTER VYPRAVUJE
Oblíbená českokrumlovská spisovatelka Helena Braunová vydává svoji devátou knížku a tentokrát navazuje na svou úspěšnou řadu Českokrumlovské tajemno a Českokrumlovské domy vyprávějí. Nová knížka plná ilustrací Karla Dvořáka a fotografií z Musea Fotoateliér Seidel vznikla v českokrumlovských klášterech a přibližuje příběhy lidí, kteří zde v době první republiky bydleli. Křest proběhne 4. prosince v klášterním Velkém sále.
JEDEN VÁNOČNÍ KONCERT ZA DRUHÝM
V rámci adventu se uskuteční v historických prostorech města řada skvělých vánočních koncertů. Z bohaté nabídky vybíráme koncert Českou mši vánoční J. J. Ryby v podání Smyčcového orchestru Český Krumlov, Krumlovského komorního orchestru a Smíšeného pěveckého sboru Perchta (26. prosince), koncert folklórního souboru Jitřenka (12. prosince), vánoční koncert českokrumlovské folkové kapely Kapka (15. prosince), vánoční vystoupení souboru Krumlovští pištci se zpěvem koled a dárečky (10. prosince), koncert Dana Bárty & Roberta Balzara tria (12. prosince), vánoční koncert Pěveckého sboru Bellaria Český Krumlov a vokálně instrumentálního souboru dobových nástrojů Chairé Příbram (28. prosince), vánoční koncert staré hudby Hany SAR Blochové (27. prosince), vánoční písně a koledy v osobitých aranžích českokrumlovské dámské kapely Lakomá Barka spolu s Krumlovským komorním orchestrem (21. prosince) a řada dalších.
DO KONCE ROKU A DÁL
Štědrý den bude opět ve znamení Medvědích Vánoc, kdy mají návštěvníci jedinečnou šanci přinést dobroty pro nová zámecká medvíďata Viléma a Polyxenu a starší medvědici Marii Terezii, podstrojovat jí je bude medvědář Jan Míša Černý a hrát k tomu bude Kapka.
Silvestrovskou zábavu zajistí krumlovská rock´n´rollová kapela Element.
Příchod Tří králů, Tříkrálová sbírka organizovaná Českou katolickou charitou a sfouknutí vánočního stromu jsou posledními akcemi, které 6. ledna zakončí slavnostní program v Českém Krumlově.
Další kulturní program v průběhu adventu připravila také Základní umělecká škola, Městské divadlo, Dům dětí a mládeže, Městská knihovna, Regionální muzeum, Synagoga, Museum Fotoateliér Seidel nebo Voroplavba Radka Šťovíčka.
Přijměte naše pozvání na českokrumlovský advent a Vánoce! Příležitostí zastavit se a rozjímat v době sváteční bude v Českém Krumlově opravdu mnoho.
Kompletní program naleznete na stránkách www.ckrumlov.info/advent

Pořadatelé:
město Český Krumlov, Českokrumlovský rozvojový fond, Městské divadlo Český Krumlov, Sdružení cestovního ruchu v Českém Krumlově
Celoroční generální partner:
Budějovický Budvar, n. p.
Hlavní partner:
Schwan Cosmetics CR, s. r.o.
Partneři:
Linde Pohony, s.r.o.
Historický pivovar Český Krumlov
IRO stavební s.r.o.
Mediální partneři: Českokrumlovský deník, Českokrumlovská televize