logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Festival komorní hudby Český Krumlov [TISKOVÁ ZPRÁVA]

Od 28. června do 7. července 2019 se v Českém Krumlově uskuteční již 33. ročník Festivalu komorní hudby. I letos chce program představit hudbu s úzkými vazbami k českokrumlovskému regionu a zároveň skloubit unikátní prostředí tohoto města s věhlasnými i méně hranými skladbami v podání špičkových interpretů.
Festival bude tradičně zahájen Barokní nocí na zámku Český Krumlov, která umožní současnému návštěvníkovi nahlédnout do světa velkorysých barokních slavností. Jde zároveň o jednu z mála příležitostí, kdy se v unikátně dochovaném zámeckém divadle inscenuje představení s využitím původní jevištní mašinérie. Letos zde ansámbl Capella Regiapod vedením Roberta Hugauvede operu Les Troqueurs, kterou napsal Antoine Dauvergne. Tato jednoaktovka znamenala významný kvalitativní předěl ve vývoji francouzské komické opery a po vídeňském uvedení v roce 1758 si její opis pořídili i Schwarzenbergové.
Nejslavnějším hudebním tělesem ve schwarzenberských službách byla knížecí harmonie, osmičlenná sestava dechových nástrojů, pro niž byly upraveny či zkomponovány skladby, které zahraje Harmonia Mozartiana Pragensis. Návštěvníci budou mít vzácnou možnost vyslechnout si je v letohrádku Bellaria v zámecké zahradě. Své umění schwarzenberskému dvoru prokazatelně předvedl i violoncellový virtuóz Antonín Kraft, jehož skladby při nocturnu představíDominika Weiss-Hošková, Jiří Hošeka houslista Miroslav Vilímec. Jazzband schwarzenberské gardyna volně přístupném odpoledním koncertu opět připomene repertoár tělesa, které v Českém Krumlově pod tímto názvem působilo mezi světovými válkami.
Výběr z madrigalů Bohuslava Martinů, doplněný o několik polyfonních skladeb renesance i současnosti, zazpívá ansámbl Collegium 419. Festival se stále hrdě hlásí k odkazu svého někdejšího prezidenta, houslisty Josefa Suka. K jeho soukromým žákům patřil i Roman Patočka, který zahraje společně se smyčcovým Amadeus Triem.
Oblibě publika se právem těšívá koncert Jazz nad Vltavouna terase hotelu Růže. Se svou skupinou a vokálním triem The Rhythm Girls zde vystoupí hráč na foukací harmoniku a zpěvák Charlie Slavík.
Jako symbolické poděkování za třicet let života ve svobodné společnosti provede Ensemble Inégal v rámci závěrečného večera Dvořákovu mši D dur a několik dalších jeho duchovních skladeb.