logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Autobusové nádraží se vrátí na své místo v neděli 9. prosince. Termín finálního dokončení byl prodloužen do 31. května 2019, reálně by mělo být hotovo dříve

Ze soboty na neděli 9. prosince se autobusy z provizoria na Chvalšinské ulici vrátí zpět do nového terminálu pod nemocnicí. Termín přesunu byl stanoven také kvůli tomu, že od neděle platí nové jízdní řády. Hlavní peron s devíti krytými nástupišti bude od neděle v provozu společně se zastávkou městské hromadné dopravy. Dalšího dokončení se postupně dočkají všechny obslužné komunikace, které vedou do centra města i směrem k nemocnici. Svým způsobem unikátní bude interaktivní infosystém pro cestující s dotykovými displeji pro vyhledávání konkrétního dopravního spoje. Všechny tyto funkcionality budou zaváděny do provozu postupně, tedy nikoliv hned v neděli od prvního dne provozu. Zástupci ČKRF požádali návštěvníky autobusového nádraží o trpělivost, protože se stále budou pohybovat na staveništi s omezenou nabídkou služeb. Definitivní otevření provozu je naplánováno maximálně na 1. června příštího roku.

(Moderní) samozřejmostí bude infosystém pro cestující na nástupištích tak, aby se rychle zorientovali a pro personál, který nebude muset postaru přelepovat papírové jízdní řády. V následujících týdnech proběhnou úpravy v hale autobusového nádraží. Jedná se o celkovou opravou funkčních prostor, aby cestující získali před úplnou rekonstrukcí odpovídající zázemí pro dobu čekání na svůj spoj. Jak upřesnil ředitel ČKRF Petr Troják na setkání s novináři, rekonstrukce se dočkají veřejné toalety v budově, které by měly být dokončeny do Vánoc. V budově bude nová informační tabule a prozatím automaty na občerstvení a nápoje. Jak prozradil jednatel ČKRF Miroslav Reitinger, do budoucna se hledá nájemce, který by zajistil gastronomické služby v objektu na vyšší úrovni, než jen formou těchto automatů. Na dotaz, jak je to s převodem pozemku pod autobusovým nádražím, vedení ČKRF reagovalo jen krátce s tím, že celý proces a rozhodnutí bude na novém vedení Českého Krumlova.

Některé práce, spojené především se zemními pracemi, se protáhly kvůli nekonzistenci podloží, což předem neprokázaly sondy v terénu. Parkoviště tak nebude k dispozici ihned, ale do dokončení hlavní parkovací zóny bude sloužit jiný vyhrazený prostor, který bude přehledně označen.

Zásadní otázkou bylo, jak se ČKRF vypořádal se skluzem v dokončení projektu, protože termín byl stanoven do konce letošního roku, a to kvůli přichodu zimy nebude technologicky možné. IROP prodloužil, podle vyjádření vedení rozvojového fondu, termín pro dokončení do 31. května příštího roku. Reálný odhad termínu je ale dříve na jaře.

Objem prací a vynaložených prostředků na autobusovém nádraží nebude, i vzhledem k vícepracím, “dramaticky” překročen. Přesná částka však prozatím nebyla zveřejněna. Připomeňme, že rekonstrukce autobusového nádraží stojí 82 milionů korun bez započtení zmíněného navýšení, 42,5 milionu kryje dotace. Přestože došlo k odsouhlasení prodloužení termínu dokončení díla, není dotace ohrožena.

Prostor autobusového nádraží nabídne sto nových míst ke stání pro osobní automobily a stání pro režim “kiss and ride”, tj. pro zastavení automobilu pro rychlé vystoupení nebo nastoupení.

Oficiální tisková zpráva Města Český Krumlov ZDE.
Videorozhovor s ředitelem ČKRF Petrem Trojákem k tématu ZDE.

Fotogalerie autobusového nádraží před otevřením terminálu:

Fotogalerie ze setkání ČKRF s novináři na téma otevření AN níže: