logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Memorandum českokrumlovské opozice: Opozice požaduje místa ve výborech, komisích a orgánech městských firem. Vedení města chce požadavky splnit jen částečně

Devět českokrumlovských opozičních zastupitelů podepsalo “opoziční memorandum”, které předali v pondělí 3. prosince starostovi města Daliboru Cardovi (SN – MPV). Volají v něm po možnosti svého zapojení do práce v rámci komisí města i v kontrolních orgánech městských společností. “Každý zastupitel dostal mandát od voličů plnit program, s kterým jeho strana kandidovala. Od toho by každé ze stran mělo být umožněno bezplatně pracovat v komisích města. Další a neméně významná role opozice, je role kontrolní. Tu nelze vykonávat bez většinového podílu ve všech kontrolních orgánech města a městských společnostech,” říká Václav Velek, zastupitel za PRO 2016 a dodává: “Naše hnutí PRO 2016 bude na všechny tyto pozice navrhovat pouze odborníky a to i z řad nestraníků a široké veřejnosti.” Redakce Krumlováků má celý text memoranda k dispozici. Zastupitelé ANO 2011, ODS, PRO 2016 a KSČM společně upozorňují na “porušení řady nepsaných pravidel demokracie.” Argumentují přitom zvýhodňováním kandidátů koalice v médiích, vyloučením vítěze voleb, kterým je hnutí ANO 2011, utváření vedoucích orgánů samosprávy a jako “silové” označují sestavení koalice s účastí zastupitelů, kteří jsou v “jasném střetu zájmů”, protože jsou zaměstnanci městských společností.
“S pohlédnutím se za svým dlouholetým působením v zastupitelstvu města se nedomnívám, že by současná situace byla zásadně jiná. Co je však poněkud jiné, jsou některé aspekty předvolebního klimatu ve městě, volební kampaně a zúročení samotných volebních výsledků,” uvedl pro Krumlováky Petr Šandera z KSČM a dodal: “Taktiku „vítěz bere vše, na nic vás nepotřebujeme a do ničeho si nenecháme mluvit“ považuji za zpronevěření se předvolebním slibům a za nemoudrý postup těch, kteří se touto cestou vydali.” Šandera vnímá memorandum spíše jako upozornění na nespokojenost opozice s vývojem než jako nástroj, který by měl něco změnit.
Opozice si klade požadavky na delegování minimálně jednoho svého zástupce ve výborech a komisích městské samosprávy a požaduje také svůj menšinový poměr v řídících orgánech městských společností a naopak většinové zastoupení v dozorčích radách stejných společností. Protože město disponuje svým mediálním prostorem nebo předplaceným prostorem ve sdělovacích prostředcích, opoziční zastupitelé volají po rovnocenném a necenzurovaném přístupu také z jejich strany.
“Je to poprvé, kdy opoziční zastupitelé vyjadřují své požadavky tímto způsobem,” reagoval na dotaz redakce Krumlováků starosta Českého Krumlova Dalibor Carda. “Část jejich požadavků jim byla nabídnuta, část požadavků splnit nemůžeme. Důvod je jednoduchý: Odpovědnost za výsledky našich firem bude na současném vedení města Český Krumlov. My chceme, aby naše firmy byly úspěšné a přinesly našemu městu to nejlepší, co mohou. Je to odpovědnost. Místo v dozorčích radách považujeme za samozřejmost. Místo ve vedení ne,” dodal starosta.
Téma volby orgánů města v rámci komisí a výborů a také téma městských společností bude pravděpodobně tématem následujícího zasedání zastupitelstva, které se koná ve čtvrtek 20. prosince.

Reakce krumlovské koalice z 17. 12. 2018 ZDE.