logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Červen

   Červen je měsícem nadějí. Ten je za dveřmi.  Startuje v něm léto, sluníčko nám dopřává dobré nálady.  Stáváme se optimisty. Rodiče doufají, že synáček i dceruška se zase pochlubí jedničkami na vysvědčení a  těší se na prázdniny, kdy budou mít od školních lavic klídek.  Za odměnu je třeba čeká  koupání v  moři.

   Hezkou nadějí je prožitek letní lásky. Může dojít i k nenadálému vzplanutí. Píšou se o tom knihy. Ve Vančurově Rozmarném létu (1926) okouzlí tři přemoudřelé místní pány půvabná společnice kouzelníka Arnoštka Anna. Každý z nich se začne po svém o ni ucházet, ale jejich naděje vyjdou naplano. Co naplat, i to se stává.

   A co příroda?  Ta si dělá naděje. Jedna z pranostik praví: Je-li červen deštivý, krásný červenec nás navštíví. V červnu se začínají červenat jablka a jahody. Prý od toho vznikl i název tohoto měsíce. Také ostatní ovoce a zelenina vypadá spokojeně. A pokud se mají k světu  také švestky, nutno začít fofrem  oprašovat palírny, aby pak bylo v obchodech dostatek slivovice.

   Zemědělci se zaradují, když při pohledu na obilné lány mohou spokojeně říct,  že je to s letošní úrodou nadějné. Bohužel stane se někdy i to, že jsou to bláhové naděje, zhatí je velké letní sucho.  Ale dá-li Bůh, nadějí se pro ně pak stane finanční kompenzace od státu za to sucho, v případě povodní za zaplavené pole a louky.

   Červnu dominuje znamení Blíženců. Lidé v něm narození jsou  vnímavé a při- způsobivé povahy, intelektuálně  založeni.  Žijí činorodým a aktivním životem,  mají vynikající komunikační schopnosti. Osmého června má svátek Medard. Tohle jméno je spojováno s deštěm a počasím. Zvěděl jsem, že v republice se jím honosí pouze 17 mužů. A v Krumlově žádného Medarda nemáme. Třeba k tomu někdy při křtu dojde.       Užijme si dovolené tak, abychom měli na něco hezkého vzpomínat. A nezapomeňme vzít s sebou kromě polévky v konvičce  i své domácí miláčky, jak nám to připomněl v kresbě pan Martenek. Ať si taky užijí.

Jan Vaněček, českokrumlovský spisovatel

kresba: Miloslav Martenek