logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Sedmnáctiúhelník

Měl jsem tenkrát jako  na potvoru  zrovna  v létě velkou  starost. Snad se mi ji do podzimu  podaří vyřešit, utěšoval jsem se.  To bych rád.  Tou starostí byl pravidelný rovnoramenný sedmnáctiúhelník.  Už od Velkého třesku, ke kterému došlo před 18 miliardami let, ho nikdo z lidstva  nedokázal sestrojit. Až na jednoho koumáka. Jmenoval se Gauss a byl to Němec. Tomu se to povedlo. Takový to byl  borec  –  a napsal o tom knihu. Na pomníku svého hrobu si tento sedmnáctiúhelník nechal vytesat. Já jsem tu knihu sháněl v  knihovně, ale marně. Knihovnice si mne nejprve prohlédla, naštěstí jsem byl čistě oblečen, učesán,  okoukla zblízka i mé boty.  Po této kontrole  mého vzhledu teprve zauvažovala a rozhodla se promluvit.  Zeptala se, na co mi to bude dobré,  což jsem jí dokázal po svém logicky vysvětlit. Uvěřila tomu.  Pravila, že na gymplu se učili jen o Gaussově množině čísel, ale o sedmnáctiúhelníku nepadlo ani slovo. Ani při doučování. A žádnou takovou knihu nemají. Raději jsem odkráčel, abych nezdržoval. Bylo poznat, že jsem ji tím udělal radost. Sobě ale ne.

Nicméně neúspěch v knihovně mne  neodradil. Pátral jsem dál. Dozvěděl jsem se z druhé ruky, že také českokrumlovští Vejři vedli   na tohle téma kdysi ve Vejrovně  hospody U Dušků disputaci. Tak je to zaujalo. Bohužel nebyl z té jejich učené rozpravy  pořízen zvukový záznam ani písemný zápis, natož natočen krátký  film nebo aspoň televizní šot.  „Trvala ta rozprava přes pět  piv pro každého, dohromady to dalo sud,“  vymáčkl se Vejr Pankrác Častuška, který byl té disputaci  tenkrát přítomen a vyslovil prý jako slávista také několik moudrých i zbytečných slov. Nic z toho si ale  už nepamatuje, jen těch  pět   piv, co s chutí   vypil. Chtěl si dát ještě šesté, ale na to už neměl.  Poté  dodal, abych mu dal s nějakým sedmnáctiúhelníkem pokoj, že má teď jiné starosti. Pořídil si masožravou  rostlinu a vsadil se, že z ní udělá do roka a do dne vegetáriánku.  A  začíná se mu to kupodivu dařit.  Rostlina už odvážně odhání mouchy.

Co se týče hrobu pana Gausse, dočetl  jsem se, že   má  na hrobním pomníku kdesi v Německu ten sedmnáctiúhelník  vytesán. To mě zaujalo a rozhodl se jet ho hledat. Pustili mě tenkrát jen do Východního Německa.  Tam jsem ten hrob poptával všude možně, ale nikdo o něm nevěděl. V srdci mě od tohoto neúspěšného počínání záblo.  Ale k něčemu to bylo  přece jenom dobré. Nabyl jsem  jistotu, že je tedy  ten hrob v Západním Německu. Tam by mě tenkrát nepustili.

Nebudu se doprošovat, raději si  seženu tu knížku tady v domovině, někde přece musí být k mání, rozhodl jsem se toho prvního jarního večera v posteli, než na mě přišlo spaní. Zavolal jsem  svému příteli. který vykonával  jako bývalý architekt v důchodu zvoníka v jedné jihočeské vesnici.   A poprosil ho, aby, až odzvoní poledne, se zkusil poptat v tamní místní lidové knihovně,  pověstné velkým výběrem knih z dob dávno minulých, jestli by ji náhodou neměli. Čekal jsem  od něj  každým dnem odpověď nebo rovnou tu knížku. Listonošce jsem už  byl  svými dotazy, zda nemá pro mne balíček, protivný. A začala se mi vyhýbat.

Čes běžel – a nic. Dovoluji se proto obrátit na krumlovské  občanstvo, jestli třeba nemá někdo  tuhle knihu ve své knihovně nebo v truhle  na půdě.   Koupil bych ji od něj. Vynaložil bych za ní třeba i své důchodcovské úspory.  Platit budu  hotově v korunách.

Jan Vaněček, českokrumlovský spisovatel

Kresba: Miloslav Martenek