logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Silvestr u Vejrů

    Vejrovna  v krumlovské  hospodě U Dušků je   v    to  silvestrovské odpoledne do mrtě naprásknutá.  I prázdné sudy od piva nezejí prázdnotou.  Hubení na nich sedí  po dvou. Důvodem toho návalu je otevření Vejrovské klubovní kasy, jak je pokaždé na Silvestra zvykem a povinností.   Obnos, jenž ukrývá, bude společně zkapalněn, což ukládají stanovy.  Každý z Vejrů se na tuto slavnostní chvíli celý rok těšil. A hojná účast na této dnešní slávě odpovídá jejímu významu. Vedle nápisu na zdi: Když piješ, musíš znát míru, jinak bys toho vypil třeba málo, přibyl další: Vejrovna je dneska naším domovem.  Dostavil se také vrátný z pivovaru s heligonkou. I velvyslanec spřáteleného společenství Slaměných vdovců je tu k vidění. Daroval Vejrům  slamák, aby si ho postupně půjčovali a dávali pozor, aby  jim ho někdo nešlohnul. Nechyběl ani  místní pisálek Krásotinka, který část svého dětství strávil v polepšovně.   Pochlubil se, že včera o půlnoci dopsal  román pro děti  s názvem Trpaslík a sedm sněhurek.  A má rozepsanou báseň pro důchodce,   začíná veršem:  Byl pozdní večer, první sníh, jedu, jedu na saních  se   slaměnou vdovou  Jarmilou.“ Pochlubil se, že má nyní slaměné vdovy ve svém milostném repertoáru.

   V koutě na kýblu sedící dálkový chodec  Karlík Žížala, který o sobě prohlašuje, že žije na nečisto ale spokojeně,  se do jeho recitace zaposlouchal. Kouří cigaretku, kterou dostal od hostinského za to, že ochotně došel do sklepa pro uhlí.  Druhou má za pravým uchem; přišel s ní do Vejrovny už takhle ozdoben.  Chybí  kominík Smejčák. Nechtěně  slavil Silvestra už včera, vyčistil prej asi  tucet komínů,  všude mu dali  panáka a sáhli si na něj pro štěstí.  Dneska se asi  kurýruje po té panákové námaze  doma na gauči, jak moudře plácnul  hajný z Podkletí, který má vždycky pravdu, protože v lese se nelže. Ve vzduchu poletuje kvinteto zvědavých much,  vyhledávají si na stropě šikovný plac, kde  by  přistály, aby  na všechno, co se tady bude dít,  dobře viděly.

   Obervejr Josef Moravec si napřed odběhl ulevit.  Když se vrátil,  zůstal vestoje  a zkontroloval, zda má správně zavěšené  všechny Vejrovské metály  a zapnutý příklopec.  Z výsledku kontroly svého zevnějšku  byl spokojen, rozhlédl se a zahájil silvestrovský ceremoniál slovy: „Kde je ksakru kasa?“ Nedostalo se mu odpovědi, ani když dotaz  rázně  zopakoval na všechny světové strany. I ke stropu.  Kukačka v hodinách chvíli vyjeveně čučela z vrátek a zapomněla strachy zakukat půlhodinu.   Pouze listonoš Ochmelka, pohan,   se náhle zvedl z bedny, kde usnul a   přítomným rozespale  sdělil, jestli ví, že je dneska Silvestr, tak by se  měla otevřít Vejrovská kasa, aby bylo za co pít. Přece nebude popíjet  za své nebo na sekyru. Bylo mu doporučeno usednout  zpátky na bednu  a nezdržovat.

   Obervejr znovu pohlédl do auditoria. „Kde je pokladník Polák?“ vyslovil další záludnou otázku, neboť nebyl mezi Vejry k vidění. „Nu což, nemůže tu být  kasy, když není Poláka. Kde je mu asi konec, snad se z něj nestal psanec,“ zakončil neurčitě svou úvahu veršem. Ochmelka opět povstal a pravil, že  by mohl být v Polsku, když je Polák.  „Víš co, pošťáku, neruš, seď na bedně a dej si nohy křížem.  A jestli znovu kecneš nějakou pitomost, půjdeš stát  do kouta na hanbu,“ pohrozil Ochmelkovi Obervejr a dal si na něj panáka. Vzápětí se mu přátelsky revanšoval. Pak to revanšování opakovali. Mnozí se přidali. I Karlík Žížala se připojil a dostal za to od nich cigaretku. Dal si ji za levé  ucho. Tu, kterou  měl za pravým, si připálil od holiče Plešatého, co má na dveřích holičství nápis: Stříhám a holím za každého počasí.  Po návratu  z pěší túry k němu Karlík rád zajde, chvilku posedí,  pak se  chopí koštěte, co lenoší v koutě. Uvede ho do chodu a zamete  v oficíně i na zápraží.  A když  už má to koště v ruce, omete i pavučiny.  Než odejde, nakoukne do novin. Zajímá ho jen, jaké bude počasí,  aby se mohl zase toulat.

*

   Po dohadovacím řízení, které vyvolala tlupa   plešiveckých Vejrů,  padlo rozhodnutí vyslat dvoučlenné komando, aby přivedlo  pokladníka Poláka  s kasou. Proti byl pouze ukecanej Podšívka, jenž se vyslovil,  že dva  komandanti pro takovej  důležitej úkol je málo.  Cifra  je prostatik, bude muset často muset, čímž se nám ztratí  spousta  drahocenného silvestrovského času.

   Velitelem  komanda byl zvolen ve městě  oblíbený ochotnický herec Gusta Moucha, který měl tu čest zahrát si ve filmu o Švejkovi. Meje si tam v potůčku nohy. Fofrem dopil  vestoje pivo, aby se mu prej v kebuli rozsvítilo, kde Polák s tou kasou bydlí.  Druhý dobrovolný člen komanda,  účetní Cifra, se ozval, že  než odejdou,    chtěl by se  ještě Vejrům na rozloučenou pochlubit, jak mu letos parádně dupali králíci.   Obervejr  ho zbrzdil slovy: „Někdy příště, cifršpióne,  třeba až naprší a uschne. Zapiš si to za uši, ať na to nezapomeneš.“

   Když komando vrzlo dveřmi směrem ven, uskutečnil Obervejr už dlouho slíbenou přednášku na téma Význam piva pro lidstvo a mouchy. Zdůraznil v ní zejména to, že pivo člověka obohacuje hlavně na duchu. „Kdo ho nepije, hloupne a napadají ho samý blbosti,“ vyhoupnul ze sebe úvodem.   Pak se rozhlédl všemi směry, i na strop, kde se usídlily ty zvědavé mouchy, a pokračoval slovy: „Pivo lidi sbližuje, činí člověka   sebevědomým, aby nevěřil jen tak všemu,  co mu kdo nakuká.   A mouchy se stávají po pivu odvážnějšími hlavně při vykrucování zatáček. Jsou i temperantnější a dosahují vyšší rychlosti letu. Tak se dají snadno rozpoznat od abstinujících.“

   Byl za ta moudrá a užitečná slova odměněn potleskem i od pokladníka Poláka,

který nenápadně vstoupil do Vejrovny. Kasa v jeho ruce zlepšila Vejrům rázem  náladu.  A kromě té kasy měl i rýmu. To bylo poznat.   Družstevnímu rolníkovi  Mlátičkovi pak trklo v hlavě a vehementně se hlásil, že ještě než tu kasu otevřou,  přednese  rýmovanou báseň s názvem Rýma. Ale nedošlo k tomu. Nedočkavost Vejrů stran otevření kasy byla silnější než jeho rýmovaná Rýma.

   Obervejr vyzval Poláka, aby se ujal důležité povinnosti a kasu odemkl. Všichni byli zvědavi kolik peněz, co do ní nastrkali, to za tento rok hodilo. „Ta bude,  holka, pořádně napěchovaná,“  poznamenal oblíbený městský metař Alfons, který kromě pečlivého  zametání chodníků  je oblíbený i tím, že stírá na zdech domů a na vratech školní křídou namalované kosočtverce.

    Počtářsky zdatnější Vejři bez vyznání  se chystali přepočítat  peněžní   obsah kasy  na kapalný objem  sudů, láhví kořalky a metry kabanosu.  Hostinský byl vyzván  vypnout ventilátor, přestat klít, kašlat a plivat do blízkého plivátka, aby ho to nezdržovalo,  a hejbnul s sebou.   Musel  zastavit i hodiny, aby kukačka nerušila při tak důležitém Vejrovském aktu, který bude následovat. Sama dala najevo, že  teď ani necekne, počká a  zakuká, až bude po všem.

   „Nejčkon nastala tvoje velká chvíle, pokladníku!“ pronesl důležitě Obervejr.   Polák poděkoval za důvěru a slavnostně otevřel   kasu. K údivu všech i jeho se na jejím dně povalovalo jen pár  pěťáků a deseťáků, že by nebylo ani na jedno pivo, a několik  poštovních známek s obrázkem pionýrů a jedna s podobiznou císaře pána.

   „To nejni možný!“ zvolal rozčileně  Obervejr  a poručil  si zase myslivce. Tak ho to vzalo.

   „Je to docela srandovní,“ pravil Polák, aby ho zbavil dalšího rozčilení. „Tohle je totiž kasa klubu filatelistů, jim  dělám taky pokladníka. Zblbnul  jsem to a  přinesl tuhle místo Vejrovské, ta odpočívá doma pod postelí. Obě jsou si hodně podobný jako moucha mouše.“ Tím obřad otevírání kasy skončil.

*

    A konečně   došlo na důležitou silvestrovskou slávu.  Obervejr se proto znovu ujal slova: „Vážení Vejři, máme  dnes za milou povinnost jmenovat sněhuláka Jardu Čestným Vejrem. Zaslouží si tuhle poctu, čeká, chuděra,  netrpělivě venku  na  dvorku už od včerejška. Tak jdeme na to, co říkáte.“ A nasadil si ten darovaný  slaměný klobouk. Slušel mu.

   Všichni souhlasně zvedli ruku.  Karlík obě.   Pak se odebrali na dvorek. Jarda měl  z toho velkou radost a zapil ji  s chutí  pivem, jak  vidno z obrázku. Vrátný z pivovaru k tomu zahrál na heligonku slavnostní fanfáru.

Jan Vaněček, českokrumlovský spisovatel

Kresba Miloslav Martenek

Užitečná asistentka Simona Burdová