logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Pátý ročník participativního rozpočtu v Českém Krumlově má své vítěze

Obyvatelé Českého Krumlova rozhodli o nových projektech, které budou realizovány v rámci participativního rozpočtu. Milion korun rozdělili pro čtyři projekty.
Do pátého ročníku participativního rozpočtu, ve kterém sami obyvatelé přicházejí s nápady, čím vylepšit okolí svých domovů, přišla třicítka námětů. Z návrhů následně odborná komise vybrala devět projektů, které splňovaly podmínky participativního rozpočtu a postoupily tak do hlasování.
Hlasováním vybrali Krumlováci finální čtveřici projektů, které nyní čeká realizace. Celkem se do hlasování zapojilo 345 obyvatel, kteří rozdali 672 hlasů, hlasovat totiž mohli až pro tři projekty. Realizovány budou projekty dle pořadí z hlasování až do vyčerpání přiděleného milionu korun, který je na projekty vyčleněn z rozpočtu města.
Nejaktivnější obyvatelé jsou na Plešivci
Přestože se postupující náměty týkaly nejrůznějších míst ve městě, největší aktivitu projevili obyvatelé Plešivce, kteří si odhlasovali rovnou trojici vítězných projektů. „Stálicí v úspěšných projektech jsou náměty na zvelebování dětských hřišť, není tedy divu, že i mezi letošními vítězi je právě rozšíření plešiveckého dětského hřiště,“ říká starosta Dalibor Carda. Plešivečtí si také odhlasovali, že chtějí v okolí svých domovů přidat veřejné osvětlení a opravit schodiště.
Absolutním vítězem pátého ročníku se ale stal námět na umístění košů na tříděný odpad v centru města. Zejména během turistické sezóny jsou koše na směsný odpad v centru města přeplněné mnohdy nesešlápnutými PET lahvemi, plastovými kelímky a dalšími obaly. Vítězný projekt navrhuje umístit vedle stávajících košů na směsný odpad i koše na plasty, případně i papír a sklo.
Na realizaci vítězných projektů začne úřad ve spolupráci s předkladateli pracovat v jarních měsících letošního roku.
Počet hlasů pro jednotlivé projekty, podrobnosti k projektům a další informace jsou k dispozici na www.rozpocet.KrumlovSobe.cz.