logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Přání krumlovského spisovatele Jana Vaněčka do nového roku 2022

Příchod nového roku se většinou snažíme slavit zvesela a s humorem. Nad humorem se silvestrovsky zamýšlí českokrumlovský spisovatel Jan Vaněček.
Jak jako humorista vnímáte humor?
O humoru platí,  že je symbolem duševního zdraví, kořením života a součástí lidské inteligence. Kdo umí být veselý a zasmát se, je mezi lidmi oblíben.  Zamračených běhá po světě dost, a o to víc si považujeme těch, z nichž čiší dobrá nálada a rozdávají smích. Nenechávám proto svou bránici mimo provoz. Zlobila by se, nerada zahálí.
Čemu se rád zasmějete?
Nejvíce mi imponuje, když někdo vypálí rybník hlouposti i zlu chytrostí a vtipem. Tomu se chechtám z plných plic. A ti  kteří to umí, jsou mi sympatičtí, přináší do našeho bytí optimismus a dobrou náladu.  A pokud jde o úsměv, ten přece nic nestojí – a je nejhezčí ozdobou člověka. Ženám dotváří jejich půvab, pánům sluší.  Pro mě platí: usměvavá žena rovná se krásná žena. Usměvavý muž rovná se sympaťák.
V některých  vašich knihách smyslem pro legraci oplývali krumlovští Vejři, kteří se scházeli ve vejrovně v hospodě U Dušků.
Na nich je sympatické jejich vejrovství. Postarali se o to, že v této hospodě i za budování socialismu bývala sranda. Vedli moudré řeči, a aby jim nevyschlo v krku, pili pivo. Věřili jen polovině z toho, co slyšeli.  Věděli, že lidé nevěří ničemu kromě pomluv. Ty Vejrům byly šumafuk, nechávali je hlupákům, ať se v nich patlají. Chodili do vejrovny doplnit si vzdělání. Pořádali tam poučné přednášky, například o moderních metodách šlapání zelí.   

Co přejete   Krumlovákům do nového roku 2022?
Hlavně veselou mysl, ta je půl zdraví,  a to se  říká i o čistotě. Takže – když se někdo směje a myje, může být  zdráv.  V současné době platí také být naočkován. A pokud se přihodí, že člověk něco nemůže, tak se tím netrapte, kašpárek vám pomůže.  
Autorem kresby je MIloslav Martenek.