logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

První český (krumlovský) Národní výbor

Poohlédněme se do roku 1918, kdy byl v Krumlově (tak se město ještě oficiálně jmenovalo), hned po vzniku vzniku republiky, ustanoven  v listopadu první český Národní výbor (NV). Stalo se tak z popupu starosty Čtenářské besedy a ředitele Českokrumlovské záložny Josefa Engela a učitele Rudolfa Maříka, který byl jednatelem tohoto čtenářského spolku.
Oba  byli zvoleni  místopředsedy. Předsedy NV se stali tři pánové: MUDr. Josef Kulich, známý a oblíbený místní lékař, Jan Žák, sládek schwarzenberského pivovaru a advokát JUDr. Josef Šmiraus. Krumlovákům jména dobře známá. A jistě i další.
NV měl ještě  27 členů. Byli to dva účetní Max Bicek a Antonín Cipín, holič Jindřich Činátl, schwarzenberský archivář Hynek Gross, mlékař Metoděj Hadáček, soudní rada František Havel, úředník Josef Hrdina, senior kaplan František Jakeš, důlní dozorce Jaroslav Kafka, schwarzenberský správce Viktor Kotisa, lékárenský laborant Jan Louženský, správce berního úřadu František Mikeš, mlynář Josef Mrázek, schwarzenberský zřízenec Jan Nekola, zlatník Jan Procházka, schwarzenberský tajemník Josef Pazák, krejčí Jan Němeček, berní správce Florián Peitschman, pekař Václav Stluka, schwarzenberský úředník Ludvík Stropek, berní kontrolor V. Šiman, vrchní soudní oficiál Tomáš Tichý, pekař Josef Ulrich, schwarzenberský inženýr František  Vondráček, obchodník Jan Zahradil a další schwarzenberský inženýr Josef Železný. V tomto složení působil NV do května roku 1920.
Jak vidno zastoupení  co do profesí pestré, nejvíce členů bylo zaměstnáno u knížete Schwarzenberka. Poněkud mne překvapilo, že v NV nebyl žádný učitel. Nyní se učitelé v komunální politice angažují více. A překvapilo mne  také to, že mezi členy nebyly žádné ženy. I ty se v současnosti v městském zastupitelstvu vyskytují.
Zdroj: SOkA ČK
Jan Vaněček, českokrumlovský spisovatel