logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Svobodný přístup k informacím, jednostranné městské zpravodaje a politická kampaň za veřejné peníze. Co na to říká expert Oldřich Kužílek?

Oldřich Kužílek je jeden k poslanců, kteří kdysi iniciovali vznik zákona o svobodném přístupu k informacím, který přinesl průlom v přístupu veřejnosti k informacím v české veřejné správě. Jedná se o neustále diskutované téma. Ne vždy je jednoduché se k takovým informacím dostat, protože protisnahy o jejich „utajení“ jsou součástí legislativních procesů. Kužílek označuje potlačení snah o zamezení přístupu k informacím za věčný boj.
Za gigantický problém označuje Kužílek fenomén městských zpravodajů, které stojí několikanásobně vyšší finanční prostředky, než strany utratí ve sněmovních volbách. Zatímco však v předvolebních kampaních utrácejí strany vlastní peníze, v případě městských zpravodajů se jedná o veřejné prostředky z rozpočtu například měst a obcí. „Je to hluboká rána do stavu české demokracie a gigantická deformace informačním masírováním za veřejné peníze,“ hodnotí Oldřich Kužílek s tím, že aktuálně pouze asi deset procent periodik začíná splňovat kritéria plurality, namísto běžného hlásání jediného koaličního názoru. „Demokracie je věcí dialogu, což ví každý dobrý manažer, který si kultivuje svého oponenta. Od toho v demokracii máme opozici,“ dodává Kužílek.
Rozhovor natočila pro partnerský server Česká média (www.ceskamedia.cz) redaktorka Ivana Denčevová.