logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Volbami to nekončí. Naopak

Jestli jsou letošní volby od těch předchozích odlišné, pak je předpoklad, že volbami do místního zastupitelstva městský kvas v Českém Krumlově neutichne. Nebývale zjitřená atmosféra v posledním půlroce cosi signalizuje a mávnout nad ní jen tak rukou znamená, že mávající by mohl být nakažen obvyklou nemocí tuzemských politiků, provozní slepotou a hluchotou. To by nebyla dobrá vizitka těch, kteří v předvolební době občany snaživě přesvědčovali, že jejich názory vidí a slyší. Samotný fakt, že tři z bývalých radních nebyli zvoleni, naznačuje jistou míru nespokojenosti, případně její příbuzné neinformovanosti.


Podrobné výsledky ZDE.
Zdroj dat: ČSÚ – www.volby.cz

Vítězem voleb se stalo hnutí ANO 2011, ale v přepočtu na mandáty získalo stejný počet tří zastupitelů jako KDU-ČSL, Sdružení nezávislých – Město pro všechny a Společně pro Český Krumlov – Nezávislí a TOP 09. Dalších pět subjektů získalo dva mandáty, Reálný Krumlov jeden mandát a zástupci Hlasu Krumlova Českého se jako jediní z jedenácti kandidujících subjektů do zastupitelstva nedostali.

Letmým pohledem nepolitického oka zjistíte, že nejpočetnější tříčlenné zastoupení v novém zastupitelstvu má „Nemocnice Český Krumlov“, přičemž lékaře máme v zastupitelstvu celkem čtyři a jednu zdravotní sestru navíc. Tři učitelé, dva zástupci oblasti péče o památky. Zajímavé je, že ve městě, charakteristickém důrazem na kulturu, byl zvolen jeden zástupce této oblasti, i když péče o památky do ní bezpochyby patří.

Článek jsme nazvali “Volbami to nekončí. Naopak” a tento předpoklad platí i pro náš projekt. Redakce Krumlováci se pokusila přispět způsobem, našemu záměru otevřené komunikace, odpovídajícím. Zorganizovali, natočili a zveřejnili jsme 14 předvolebních rozhovorů a diskuzí, přičemž hlavním úmyslem bylo představit lídry nebo mluvčí jednotlivých kandidátek tak, abyste jim viděli do očí, slyšeli co a jak říkají a mohli se o něco informovaněji rozhodovat. Rádi bychom navázali na předvolební projekt a průběžně sledovali práci zastupitelstva, rady města i vedení města. Budeme přinášet nejen aktuální informace, ale zaměříme se především na hodnocení a plnění předvolebních slibů. Zahájit bychom chtěli představením nově zvolených zastupitelů, později také rozhovorem s členy nového vedení radnice. Novinkou bude systematické zpracování jednotlivých témat, o nichž předpokládáme, že Krumlováky pálí. Tyto místní zvláštnosti a jedinečnosti by, podle našeho názoru, měly projít ohněm veřejné diskuze. O tématech předběžnou představu máme, ale ještě se o nich s vámi, Krumlováky, prostřednictvím facebooku poradíme a nebo nám své náměty pošlete na redakce@krumlovaci.cz. Téma první veřejné diskuze je ovšem předem zřejmé a bude jím doprava.

Politika, i ta krumlovská, je polem neustálého většího či menšího pnutí a půtek mezi vládnoucí, ovládající a ovládanou částí. Vládnoucí část politiky, povětšinou v dobré víře slibuje a dává najevo, že hlas jejích voličů bude slyšet. Pro nás ovládané to neznamená, že se jím bude také stoprocentně řídit, nicméně jen snaha slyšet občana a diskutovat s ním není k zahození.

Přejeme nově zvoleným, aby na občany mysleli, nebáli se s nimi mluvit (i když to někdy může být nervy drásající) a nezklamali je. A my Krumlováci, budeme rádi můstkem této nejednoduché diskuze.

Jaroslav Berka, vydavatel
Jan Bohdal, redakce@krumlovaci.cz