logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Slavnosti pětilisté růže 2018 od pátku 22. června

V historickém městě zní středověká hudba, křivolakými uličkami historického centra procházejí kejklíři a šermíři, doboví trhovci nabízí své zboží a z taverny na náměstí se line zpěv i vůně pečeného masa. Slavnosti pětilisté růže ovládnou Český Krumlov od pátku 22. do neděle 24. června.

Městská historická slavnost z období panování posledních Rožmberků si letos připomene 50. výročí založení tradice Slavností pětilisté růže v roce 1968 panem Antonínem Zwiefelhoferem. Historický program na deseti scénách v centru města nabídne to nejlepší z historické hudby, divadla, šermu a tance nejenom z období gotiky a renesance, součástí programu budou také kejklířská a ohňová vystoupení, dobové hry pro malé i velké návštěvníky, dobové trhy na zámku a ve městě a samozřejmě i nabídka historické krmě.

Na své si rozhodně přijdou milovníci historických průvodů. V průběhu slavností projde městem celkem pět průvodů, z toho dva ohňové. Slavnostní historický průvod městem, který se vydá do ulic úderem sobotní 15. hodiny, bude pojat, obdobně jako při prvním ročníku, jako přehlídka panujících rodů na Krumlově. V průvodu tak budou prezentována všechna historická období od prvopočátku rodu Rožmberků až po 19. století. Součástí průvodu bude mimo jiné i legenda Dělení růži, či skupina postav commedie dell´arte z Maškarního sálu zámku. V pátek i v sobotu večer se město ponoří do magické atmosféry ohňové noci. Na různých místech bude možno obdivovat umění kejklířů i umělců, kteří předvedou nezapomenutelnou ohňovou show. Zatímco páteční ohňový průvod se ponese ve znamení gotiky, sobota nabídne ohňový průvod z období renesance. Působivé noční ohňové slavnosti zakončí v sobotu o půlnoci slavnostní ohňostroj na jižních zámeckých terasách a nad zámkem Český Krumlov.

V programu nemohou chybět komponované historické programy, představení živých šachů, které se letos opět vrátí na scénu Otáčivého hlediště v zámecké zahradě, alegorické vory na řece Vltavě, ale objeví se zde i reminiscence z historie krumlovských slavností.

Po celou dobu slavností můžete navštívit rozmanitý historický trh na I. zámeckém nádvoří a v Široké ulici a zde ochutnat řadu specialit ze současné gastronomie, ale také zakusit gastronomii dob minulých. Zakoupit si zde mimo jiné můžete tradiční řemeslné výrobky, originální šperky, historické oblečení či zbraně.