logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Volit prezidenta půjdeme v pátek a v sobotu 12. a 13. ledna. Jak na to?

Současný prezident České republiky Miloš Zeman končí po pětiletém období ve funkci. Předseda Senátu vyhlásil termín konání voleb na pátek 12. a sobotu 13. ledna. Druhé kolo volby, pokud nebude nový prezident zvolen hned v prvním kole, proběhne v pátek a v sobotu 26. a 27. ledna.
Na funkci kandiduje devět kandidátů – Jiří Drahoš, Pavel Fišer, Petr Hannig, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek, Mirek Topolánek a Miloš Zeman. Občané volí volebními lístky, které dostanou do svých schránek nejpozději 9. ledna, ale pokud lístky neobdrží, mohou si je vyzvednout před svou volbou ve volební místnosti nebo v budově městského úřadu v Českém Krumlově.
Pokud se občané nebudou zdržovat na území města (a nebudou moci volit ve svém volebním obvodu), mohou si do 5. ledna písemně s ověřeným podpisem požádat o vydání voličského průkazu, se kterým mohou volit kdekoliv jinde. Žádost lze pozdat také prostřednictvím datové schránky. Pokud byste ani tento termín nestihli, do 10. ledna je možné osobně požádat na městském úřadu o vydání voličského průkazu.
Například v případě hospitalizace či při sníženém stupni mobility je možné rovněž požádat o zápis do zvláštního seznamu voličů a členové volební komise za vámi přijedou přímo na adresu vašeho pobytu. V tomto případě ale platí, že členové volební komise mohou docházet pouze na místa ve volebním okrsku, který zastupují.
Seznam volebních okrsků a volebních místností najdete na webových stránkách města Český Krumlov zde: http://data.ckrumlov.cz/files/7831-seznam-volebnich-mistnosti.pdf.