logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Stoletý sympaťák

Malá víska Vitějovice je známá jako místo setkání pěti armád na konci druhé světové války. Nachází se asi 6 km severovýchodně od Prachatic. V ní se 23. listopadu 1923 narodil pan Josef Soukup. V roce 1945 se oženil a po roce se přestěhoval s manželkou do Českého Krumlova do domku, který zde koupil.
Pracoval v papírnách ve Větřní, posléze se živil jako lesní dělník. Byl taťkou čtyř dětí – dvou dcer a dvou synů. Stal se dvojnásobným vdovcem. Potřetí se už neoženil.

V současné době pobývá v českokrumlovském pečovatelském domě na Vyšehradě. Vídávám ho skoro každý den trandit na invalidním vozíku po parkovišti před bývalým hotelem a okoukne to i v okolních uličkách, co je tam nového k vidění. Jezdí si na něm i nakupovat do nedalekého koloniálu Na Růžku. Když ho potkám, sedícího na vozíčku, uctivě mu zamávám a pozdravím, on mě na oplátku taky. Dávám s ním i řeč. Svěřil se mi třeba, že nepil a nekouřil. Je to sympaťák, má rád lidi a život. Nikdy jsou ho neviděl zkroušeného. Má dobrý kořínek, o tom není pochyb.

Sympatický dědulka Pepíček Soukup se ve čtvrtek 23. listopadu dožíl 100 let. Blahopřeji mu k tomuto významnému životnímu jubileu a přeji hezké dny a stále dobrou náladu do dalších let.

Jan Vaněček
českokrumlovský spisovatel
foto autor