logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

V Českém Krumlově budou položeny první kameny zmizelých, které připomínají oběti holocaustu

Český Krumlov se přidá k městům, ve kterých lze najít pamětní kameny věnované obětem nacismu.
První dva Stolpersteine neboli kameny zmizelých budou uloženy v Českém Krumlově před dům čp. 41 na Latránu. Kameny připomenou obyvatelky domu, českokrumlovské rodačky Martu Žaludovou a její dceru Ilsu Breuerovou, které se staly obětmi holocaustu.
Příběh židovské rodiny Žaludovy poprvé převyprávěli Jindřich Špinar, Zdena Mrázková a Petr Hudičák v knize Krumlov – město pod věží. „Za první republiky patřil dům čp. 41 bohaté židovské rodině Žaludových. Vlastnili ho od roku 1885 a měli tu obchod střižním zbožím. Prodávali látky, hedvábný textil, kapesníky, šátky, utěrky, povlečení a další bílé zboží… V roce 1942 byla celá Herbertova rodina (jeho matka Marta, sestra Ilse, švagr Karel a jejich malá dcerka Gita) odtransportována ze Dvora Králové na svou poslední cestu, která vedla přes ghetto v Terezíně do koncentračního tábora v Osvětimi (říjen 1944). Z jeho plynových komor se už nikdo z nich nevrátil a zahynula rovněž celá řada dalších Herbertových příbuzných a přátel…,“ úryvek z knihy Krumlov – město pod věží.
„Na základě medailonku z knihy, se nám ozvali potomci Žaludových, setkali jsme se, našli jsme v databance Musea Fotoateliéru Seidel fotografie rodiny, a i tím byla podpořena myšlenka o kamenech zmizelých, které rodina plánovala před dům položit,“ říká Zdena Mrázková, vedoucí Musea Fotoateliéru Seidel, která při slavnostním vsazení kamenů přiblíží osudy obyvatelek domu.
Kameny zmizelých budou položeny před domem čp. 41 na Latránu 1. října 2021 v 11.00 hodin za účasti vnuček Marty Žaludové Maryly a Ireny. Slavnostního uložení se zúčastní také starosta Dalibor Carda, senátor Tomáš Jirsa, předseda Židovské obce v Praze František Bányai a další významní hosté.
Stolpersteine, doslova „kameny, o které je třeba klopýtnout“ (pohledem), jsou dlažební kostky s mosazným povrchem velké 10×10 cm, vsazené do chodníku před domy obětí nacistického režimu podle původního projektu německého umělce Guntera Demniga. První kámen položil 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem, dnes lze více než 80 000 Stolpersteine potkat v mnoha evropských městech.