logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Poučení z případu Florián

Český Krumlov se po nějaké době dostal na titulní stránky novin i do televizních reportáží. Ředitel nemocnice Jindřich Florián po svém rozhodl o způsobu rozdělování očkovacích vakcín proti koronaviru a strhla se lavina. Po několika málo dnech a vyjádřeních jeho nadřízených, konkrétně „hlavy zřizovatele“, nového hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby, Florián rezignoval na svou funkci. Chlapské gesto, na které se v našich podmínkách v poslední době spíše zapomnělo. Co se vlastně stalo? Pokusme se o vysvětlení z několika pohledů.
Pohled společenský a morální
Někteří lidé si prostě zvykli, rozhodovat shora podobně, jak to v našich geografických končinách bylo ještě před třiceti a více lety. Někteří jsou si rovní a někteří rovnější. Že to odnese zrovna Florián, nad místní poměry špičkový lékař a posléze úspěšný ředitel nemocnice, je jedna věc. Druhá a důležitější věc je, že ani on nepochopil, že postup, kterému se podvolil, není morálně ani společensky správný. Upřednostňuje totiž jednu skupinu obyvatel před druhou, což se dá hodnotit jako „papalášský“ přístup. Vakcína byla nabídnuta evidentně i lidem, kteří na ni neměli a ještě dlouho nebudou mít nárok. Zajímavé by bylo zjistit, kdo na takovou nabídku přistoupil na úkor ohroženějších spoluobčanů. V tomto případě není argumentem, že by se očkovací látka zkazila. Pokud si totiž s tímto problémem náš zdravotní systém není schopen poradit, je chyba úplně jinde než u ředitele menší regionální nemocnice a občané by se právem měli ptát, kdo je za to zodpovědný. V současném brutálním chaosu by ale asi stejně tato otázka zapadla. Pes nepes.
Pohled ekonomický
Pokud se chtěl Florián ukázat jako řádný hospodář, předvedl dokonalou práci, ze které by si mohli vzít příklad nejen místní správci veřejných financí, kteří obvykle jednají buď zbrkle a bez ohledu na hlasy zvenčí, případně je jim vcelku lhostejné, v jaké kondici jsou svěřené veřejné prostředky. K dalším motivům se raději ani nevyjadřujme. Fungování nemocnice nebylo za působení Jindřicha Floriána v nouzi, pilně probíhaly rekonstrukce i vybavení moderními technologiemi. A ředitel si díky tomu mohl dovolit i kritiku směrem k vedení kraje. To také mohlo být základem pro politické řešení současné situace.
Pohled politický
Pro nového hejtmana Martina Kubu byl Floriánův přešlap vyloženou nahrávkou na smeč. Kraj je zřizovatelem krumlovské nemocnice a Kubovi se jistě bude hodit jedno volné místo pro manažera nebo třeba dokonce pro celý aparát. Odměny za povolební triumf mohou mít různou podobu a řekněme si narovinu, Florián už v době svého mandátu nebyl skoupý a slovo co do kritiky výše finanční podpory na vybavení ze strany kraje, např. v případě pořizování magnetické rezonance. Netrpělivě tedy očekávejme, kdo se stane novým ředitelem.
Pohled mediální
Píárové sdělení do médií se neskutečně povedlo. O Krumlovu bylo opět po čase slyšet po celé zemi. Ano, s trochou ironie došlo k naplnění známého výroku „i negativní reklama je reklama“. Celá situace má ale také i jiné sdělení, které už mimo zpravodajskou úroveň nikdo nerozebíral. Florián vlastně poukázal a nedokonalost řízení současného zdravotnického systému během pandemie. Věřme, že chtěl skutečně v dobré víře jednat zdravě ekonomicky, chránit a ušetřit zdroje. Systém ale na toto nebyl připraven a je nutné se zamyslet nad tím, zda se vláda ať už krajská nebo státní z tohoto případu poučí.
Připusťme, že co Jindřich Florián udělal, bylo v zásadě správné. Ovšem nikoliv ve stavu, ve kterém se nyní nacházíme. Pokud se bývalý ředitel nechal inspirovat zahraničními modely, jak říká, a jeho „depo“ skutečně existovalo ještě před mediální smrští, vzniklou po odhalení tohoto kontroverzního postupu, bylo by prostě lepší, podělit se o svůj nápad. Když ne veřejně, tak „poloveřejně“ v rámci diskuse třeba právě s krajským hejtmanem. Krumlovská nemocnice nemusela přijít o kvalitního ředitele. Jedna skutečnost je však stejně pozitivní. Krumlovské zdravotnictví nepřijde o populárního a špičkového internistu. Florián bude dál v nemocnici působit jako lékař.
Jan Bohdal