logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Přehledný, srozumitelný, moderní. Takový je nový web města Český Krumlov [tisková zpráva]

Město Český Krumlov spustilo nové webové stránky určené obyvatelům města a klientům městského úřadu, které nahradily dosavadní již nepřehledný a technologicky nevyhovující web.
Návštěvníci stránek dostupných na doméně www.ckrumlov.cz zde kromě základních informací o správě města a městském úřadu naleznou především popisy způsobů řešení různých záležitostí, které lze vyřídit na úřadě, roztříděných do logických kategorií jako jsou například doprava, stavební agenda či matrika a osobní doklady. Součástí webu jsou podrobné kontakty, přehled poskytovaných on-line služeb včetně možnosti rezervace návštěvy úřadu a další důležité informace či zajímavosti o životě ve městě.
„V rámci tvorby nového webu jsme se snažili, aby struktura nového webu byla srozumitelná, přehledná a každý návštěvník stránek tak rychle a jednoduše nalezl, co potřebuje,“ uvádí tajemník městského úřadu Radim Rouče.

Stránky jsou vytvořeny s využitím moderních technologií umožňujících bezproblémové zobrazování ve všech standardních internetových prohlížečích a samozřejmě i na mobilních zařízeních, jejichž uživatelů neustále přibývá. Web je součástí tzv. jednotné Platformy @OIS, kterou město využívá nejen pro tvorbu webových prezentací města a městských organizací. Platforma je budována s využitím otevřených technologií tak, aby byl umožněn další budoucí rozvoj bez licenčních či jiných omezení. Velkou výhodou tohoto řešení je jeho provázanost a možnost bezproblémového sdílení dat napříč různými prezentacemi.
„Kromě důrazu na již zmíněný klientský přístup, při kterém jsme se částečně inspirovali i design systémem GOV.cz (design systém veřejné správy využitý např. pro Portál občana ČR), a využití otevřených technologií jsme při tvorbě grafického návrhu respektovali současný vizuální styl města a samozřejmě jsme dbali i na splnění všech požadavků kladených na weby veřejné správy, především zajištění tzv. přístupnosti,“ doplnil Jan Lippl, vedoucí Odboru informatiky. Součástí řešení je i uživatelsky přívětivé administrační rozhraní, které umožní správu obsahu přímo odpovědnými pracovníky městského úřadu.
V rámci rozvoje elektronických služeb a v souladu s rozvojem eGovernmentu navážou na nový web města v příštím roce další kroky, mezi které patří především spuštění tzv. městského portálu občana, který umožní mimo jiné realizaci elektronického podání vůči úřadu či například ověření výše poplatkových povinností a možnost jejich zaplacení prostřednictvím platební brány.