logo-krum-new

Všechno, co jste chtěli vědět o Krumlově, ale báli jste se zeptat.

Město Český Krumlov nakoupí pro obyvatele deset tisíc textilních roušek [TISKOVÁ ZPRÁVA]

V neděli 22. 3. večer zasedala poprvé v historii Rada města Český Krumlov online. Radní se připojili na video jednání ze svých domovů, aby bezodkladně odsouhlasili objednávku deseti tisíc roušek pro obyvatele.
Textilních roušky vyrobí společnost z okresu Český Krumlov a na financování zakázky za 471 900 korun se bude podílet i městská společnost Českokrumlovský rozvojový fond, která uhradí polovinu nákladů. Vedení města se také podařilo zprostředkovat koupi 16 900 roušek a 300 respirátorů pro českokrumlovské firmy, např. Kámen a písek, Schwan Stabilo, Schwan Cosmetics, Fronius a dalším.
„Od státu máme přislíbené jednorázové roušky, my ale chceme, aby každý občan dostal textilní roušku, která má delší životnost. Podařilo se nám vyjednat s výrobcem, že nám roušky dodá během jednoho až dvou týdnů, následně je budeme distribuovat obyvatelům,“ uvádí starosta Dalibor Carda.
Český Krumlov má necelých třináct tisíc obyvatel, zbylé tři tisíce roušek proto zajistí město prostřednictvím šicích dílen, jejichž organizace, zásobování a distribuce se ujalo. Dosud roušky distribuovalo do nemocnice, lékáren, supermarketů, čerpacích stanic, hasičskému sboru, Policii ČR a dalším otevřeným provozům ve městě. Další várky budou určené obyvatelům. V šicí dílny se proměnily některé mateřské a základní školy, zámek, kláštery a další provozy ve městě.
Sběr i distribuce materiálu se soustřeďuje na městském úřadu. „Obrací se na nás řada švadlenek, které doma vyrábí desítky roušek, už obstaraly svoje okolí a v současné chvíli chtějí pomoci dalším obyvatelům. Donést je mohou na podatelnu městského úřadu v pracovní dny od 8 do 15 hodin, my následně zajistíme jejich distribuci,“ dodává starosta.